همانطور که میدانید در دنیای برنامه نویسی همانند دنیای واقعی، با زبانهای بسیاری روبرو هستیم که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. ما در این مقاله، قصد داریم یکی از محبوبترین زبانهای این حوزه یعنی جاوا اسکریپت را به شما معرفی کنیم. اگر مایل هستید با آموزش جاوا اسکریپت وارد دنیای برنامه نویسی شوید و میخواهید در مورد زبان ( JavaScript ) و کاربردها و ویژگیهای آن بیشتر بدانید، در ادامه این مقاله با اکولرن همراه باشید.
زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت چیست ؟
جاوا اسکریپت (JavaScript) زبان برنامهنویسی سطح بالا و پویا مبتنی بر شی گرایی است از JS در کنار HTML و CSS، به عنوان یکی از سه هسته تشکیل دهنده صفحات وب، یاد میشود. البته استفاده از JS فقط به سمت کاربر (Front-end) خلاصه نمیشود و امروزه میتوان با فریمورکهایی مانند vue.js برنامه نویسی سمت سرور (Back-end) را نیز انجام داد پس میتوان جاوا اسکریپت(JS) را یک زبان برنامهنویسی Both Side یعنی قابل استفاده هم در فرانت و هم بک دانست.
بر خلاف تشابه اسمی دو زبان برنامه نویسی جاوا (Java) و جاوا اسکریپت (JavaScript) و باور عدهای که هر دو را یک زبان قلمداد میکنند، این دو هیچ ارتباطی با یکدیگر، جز تشابه اسمی ندارند. ساختار جاوا اسکریپت شباهت زیادی به جاوا و C++ دارد جاوا اسکریپت زبان برنامهنویسی شیگرایی (Object-Oriented) و ساخت یافته (Structured) است با این زبان می توان به محتوای داخل html دسترسی پیدا کرد.
به دلیل موفقیت عمده جاوا اسکریپت در سمت کاربر برای صفحات وب، مایکروسافت یک نسخه سازگار از این زبان را ایجاد کرد و به علت مشکلات حقوقی آن را جی اسکریپت نامید. این زبان در نسخه ۳٫۰ از مرورگر اینترنت اکسپلور و در اوت ۱۹۹۶ داده شد تفاوتهای این دو زبان به حدی جزئی است که اغلب جی اسکریپت و جاوا اسکریپت به جای هم به کار میروند هرچند که مایکروسافت در اینجا چندین دلیل برای تفاوت جی اسکریپت با استاندارد ECMA مطرح میکند.

آموزش سئو رایگان و حرفه ای [همراه ویدیو برای سئوکارها]
شی گرایی در جاوا اسکریپت
شی گرایی یک الگو و شیوه تفکر در برنامه نویسی است، رویکرد برنامه نویسی شی گرا از جزء به کل یا پایین به بالا (Bottom-Up) است . یعنی در ابتدا واحد های کوچکی از برنامه ایجاد میشوند و با پیوند این واحدهای کوچک به یکدیگر، واحدهای بزرگتر شکل میگیرند و به همین ترتیب رفته رفته برنامه کاملتر میشود. برنامه نویسی شی گرا دو مفهوم کلاس (Class) و شی (Object) را ارائه میدهد.
شی گرایی در برنامه نویسی میتواند مشکلات زیادی را برای شما رفع میکند و باعث سادهتر شدن فرآیند کدنویسی می شود. از آنجایی که مفاهیم شی گرایی خیلی به دنیای واقعی نزدیک است، درک آن برای برنامه نویس آسان خواهد بود. در شی گرایی برخلاف روشهای کدنویسی دیگر مانند رویه ای به جای دست و پنجه نرمکردن با تعداد زیادی متغیر و توابع ، مستقیما با اشیا (Objects) کار میکنید. برای درک بهتر این موضوع بهتر است با مثالی این مطلب را توضیح دهیم.
کارگاهی را در نظر بگیرید که دارای دستگاههای تولیدی مختلف است. این کارگاه را میتوان به عنوان یک کلاس در نظر گرفت هر یک از این دستگاه ها محصول متفاوتی تولید میکنند که میتوان آنها را به عنوان شی یا (object ) در نظر گرفت. اگر برای محصولی مشکلی پیش بیاید یا اگر بخواهیم تغییری در آنها ایجاد کنیم نیازی به تخریب و از نو ساختن این کارگاه نیست.
به عنوان مثال اگر محصول خروجی غذا باشد، زمانیکه بخواهیم غذای خوشمزه تری داشته باشیم لازم نیست تغییری در کارگاه یا دستگاهها ایجاد کنیم، کافیست کمی ادویه به غذای پخته شده اضافه کنیم. این دقیقا همان اتفاقی است که در برنامه نویسی شی گرا میافتد.
جاوا اسکریپت چگونه کار میکند ؟
شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که جاوا اسکریپت چگونه در مرورگرهای مختلف اجرا میشود؟ جواب این سوال موتورهای پردازشی (Engine) هستند. مرورگرهای مختلف برای اجرای کدهای جاوا اسکریپت از موتورهای مختلفی استفاده میکنند که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
- موتور V8 برای مرورگرهای اپرا و کروم
- موتور SpiderMonkey برای فایرفاکس
- موتورهای Trident و Chakra برای ورژنهای مختلف اینترنت اکسپلور
- موتور ChakraCore برای مرورگر Edge
- موتورهای Nitro و SquirrelFish برای مرورگر سافاری
این موتورها در ابتدا کدهای جاوا اسکریپت را ترجمه میکنند، سپس اسکریپتها را به زبان ماشین کامپایل میکنند تا در نتیجه کدها اجرا شوند. البته این موضوع به این معنی نیست که زبان جاوا اسکریپت تنها بر روی مرورگرهای وب اجرا میشود. این زبان برنامه نویسی تقریبا بر روی تمام پلتفرمها با استفاده از JavaScript Virtual Machine قابل اجرا است.
مزایای جاوا اسکریپت
بر اساس نظرسنجی توسعه دهندگان Stack Overflow جاوا اسکریپت در حال حاضر به عنوان محبوب ترین زبان مورد استفاده در جهان است و پس از پایتون، HTML/CSS ،SQL و جاوا استفاده زیادی دارد. داشتن فریم ورک های متنوع و بازار کار گستردهاز ویژگی های متمایز این زبان برنامه نویسی است و دارای مزایای زیر است:
یادگیری آسان
در مقایسه با سایر زبان های برنامه نویسی، یادگیری و درک جاوا اسکریپت نسبتاً آسان است. با داشتن دانش قوی در HTML و CSS و منابع گسترده آموزشی هر کسی می تواند کد نویسی در جاوا اسکریپت را یاد بگیرد.
مقاله پیشنهادی: بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو
محبوبیت
همان طور که در بالا ذکر شد، جاوا اسکریپت یکی از محبوب ترین زبان های برنامه نویسی است و منابع و ابزار های زیادی به صورت آنلاین موجود است که می تواند به توسعه دهندگان کمک کند تا برنامه ها را سریع تر بسازند.
بارگذاری سریع تر وب سایت ها
وبسایتهایی که با این زبان برنامهنویسی ایجاد شدهاند، بهسرعت در مرورگر بارگذاری میشوند؛ زیرا جاوا اسکریپت هم روی دستگاه کاربر و هم روی سرور قابل اجرا است؛ به همین دلیل در هنگام ایجاد درخواست از سوی کاربر برای باز شدن یک وبسایت، ارزیابی داده ها در خود مرورگر انجام میشود و لازم نیست دادهها برای انجام این کار به سرور منتقل شود.
درصورتیکه کاربر بخواهد از صفحه وبی که قبلا آن را باز کرده است، دوباره بازدید کنند و قسمتهایی از آن بهروزرسانی شده و عوض شده است، نیازی نیست کل صفحه دوباره بارگذاری شود و مرورگر تنها قسمتهایی را که بهروزرسانی شدهاند، آپدیت میکند. بارگذاری صفحات وب باعث کاهش فشار روی سرور میشود.
محبوبیت بسیار زیاد
جاوا اسکریپت زبان بسیار محبوبی است و در بسیاری از سایتها بدون توجه به موضوع و ماهیت آنها از این زبان برنامهنویسی استفاده میشود. در حال حاضر بسیاری از غولهای فناوری مثل گوگل، آمازون، پی پال و چند شرکت مطرح دیگر، از این زبان برنامهنویسی بهعنوان یک ابزار مفید استفاده میکنند، در مجموع این زبان برنامهنویسی دردسترسترین زبان برنامهنویسی با ویژگیهای بسیار زیاد است.

به راحتی با 45 روز کارآموزی رزومه بساز و مدرک دریافت کن
کاربردهای جاوا اسکریپت
زبان جاوا اسکریپت کاربردهای مختلف و متنوعی دارد که در اینجا به برخی از آنها میپردازیم :
توسعه وب: جاوا اسکریپت برای توسعه صفحات وب پویا و تعاملی استفاده میشود. با استفاده از آن، میتوانید برنامههای کاربردی وب پیشرفته ایجاد کنید.
اعتبارسنجی فرمها: جاوا اسکریپت قابلیت اعتبارسنجی فرمها را فراهم میکند. میتوانید ورودیها را بررسی کنید و مطمئن شوید که اطلاعات صحیح و مناسبی وارد شده است.
انیمیشن و افکتها: با استفاده از جاوا اسکریپت میتوانید انیمیشنهای زیبا و جذاب را در صفحات وب ایجاد کنید. این قابلیت به شما امکان میدهد تا رابط کاربری را شاداب و جذابتر کنید.
تعامل با API های خارجی: با استفاده از جاوا اسکریپت، میتوانید با APIهای خارجی ارتباط برقرار کنید و دادهها را به صورت دینامیک در صفحه نمایش دهید. این قابلیت به شما اجازه میدهد تا از منابع داده مانند اخبار، آب و هوا و غیره بهره ببرید.
بازیسازی : جاوا اسکریپت را میتوان در ساخت بازیهای آنلاین استفاده کرد. این زبان ابزارها و کتابخانههایی مانند Phaser و PixiJS را برای ایجاد و توسعه بازیهای وب ارائه میدهد.
توسعه اپلیکیشن های تلفن همراه: با استفاده از چارچوبهای مختلفی مانند React Native یا Ionic، میتوانید اپلیکیشنهای تلفن همراه چندپلتفرمی با جاوا اسکریپت بسازید.
کاربردهای سمت سرور : جاوا اسکریپت نه تنها در محدوده مرورگرها قابل استفاده است، بلکه با استفاده از مواردی مانند Node.js، میتوانید کدهای جاوا اسکریپت را در سمت سرور نیز استفاده کنید. امیدوارم که این لیست به شما کمک کند و مفید باشد.
سخن پایانی
زبان های برنامه نویسی زیادی برای توسعه و کار با نرم افزارهای مختلفی وجود دارد که جاوا اسکریپت یکی از محبوب تربن و پرکاربردترین زبان های برنامه نویسی دنیاست که در این مطلب به بررسی زوایای مختلف و نحوه استفاده از آن پرداختیم .